,

Jongeren onderschatten gevaren Snapchat

gevaren snapchat

De video chat applicatie is razend populair onder jongeren. Snapchat heeft zijn charme omdat verstuurde foto’s meteen worden verwijderd. Zit er aan deze populariteit een keerzijde, ligt Cyberpesten en Sexting op de loer?

Snapchat. Snapwat?! Snapchat! Is het jou al gevraagd om een gekke selfie te maken met één van de meer dan twintig gekke gezichtsfilters? Van hondenkoppen tot varkensoren, veel is mogelijk. In tegenstelling tot applicaties zoals Facebook en Instagram werkt Snapchat net even anders. Bij Snapchat bepaalt de gebruiker zelf hoe lang vrienden de gemaakte foto of video mogen zien (afwisselend van 1 tot 10 seconden). Tieners vinden het een leuke manier om in contact te blijven met hun vrienden door gekke foto’s met elkaar te delen. Het uitgangspunt van Snapchat is dat alles wat je verzendt privé is. Echter kun je daar een kanttekening bij plaatsen. Het is goed mogelijk dat alles wat jij online plaatst met een applicatie of website, openbaar wordt gemaakt. En dit kan zo maar tegen je gebruikt worden. Alles wat jongeren online zetten is in feite publiekelijk openbaar!

En daar zit dan ook het probleem. Zijn jongeren te makkelijk in wat zij op Snapchat plaatsen en ligt online pesten of online shaming al snel op de loer? Op dit moment blijkt dat ruim 90% van de kinderen tegenwoordig online te vinden is (Mijn kind online, 2017). Online kunnen ze chatten, nieuwe vrienden maken, hun liefde vinden en eigenlijk hun gehele privéleven delen. Het internet zit vol met anonieme personen, verscholen achter nicknames. Op internet gebeuren dan ook extreme dingen aangezien men door deze nicknames nooit herkend zal worden. Snapchat is natuurlijk het ideale middel voor deze anonieme personen. Onwetend delen de jongeren hun foto’s en filmpjes naar hun ‘vrienden’. Maar ondertussen worden er tal van screenshots gemaakt welke makkelijk verspreid kunnen worden.

Cyberpesten

Snapchat is ook een applicatie die veel door pestkoppen gebruikt wordt. Omdat het ‘snappen’ virtueel gebeurt en men anoniem kan blijven. Hierdoor voelen pestkoppen zich veel meer op hun gemak en kunnen ze zonder pardon nare berichten sturen via het platform. Dankzij de snelle verwijderfunctie van Snapchat en de anonimiteit van gebruikers is het moeilijk om in te grijpen wanneer pestkoppen actief zijn. Zo was er in het voorjaar van 2017 in Amerika een nieuwe online rage actief waarbij jongeren elkaar via Snapchat moesten beledigen, bijvoorbeeld over het gewicht, uiterlijk of de persoonlijkheid van hun ‘vrienden’. Jongeren probeerden elkaar hierbij te overtreffen en stuurden steeds ergere berichten naar elkaar. Zulk soort rages ontstaan heel snel online. Kinderen vinden het spannend om uitgedaagd te worden en te kijken hoe ver ze hierin kunnen gaan. Veel van hen weten dit niet. Goede voorlichting zou het cyberpesten tegen kunnen gaan. Ouders en docenten moeten met jongeren in gesprek gaan over de online-wereld. Zo leert men van elkaar en maakt men het onderwerp bespreekbaar.

Sexting

“Sexting” is het verzenden van seksueel getinte beelden of seksberichten door middel van een mobiele telefoon, in Nederland is het versturen van expliciete foto’s naar kinderen onder de 18 jaar strafbaar. Toch delen jongeren naast de grappige en alledaagse foto’s regelmatig pikante foto’s blijkt uit eigen onderzoek onder 25 respondenten tussen de 10 en 16 jaar. In juni dit jaar kwam dit tot een hoogtepunt. In de Belgische gemeente Appelterre pleegde een 15-jarige jongen zelfmoord nadat hij ontdekte dat een naaktfoto van hem rondging op Snapchat. De jongen pleegde kort na het zien van de foto zelfmoord op het station van Appelterre. Ook in Amerika had het delen van een filmpje naar zogenaamde ‘vrienden’ grote gevolgen. Een 15-jarige tiener schoot zichzelf neer in de badkamer van haar ouderlijk huis met het geweer van haar moeder. De reden achter deze zelfdoding bleek een naaktfilmpje te zijn welke door pestkoppen via Snapchat was verspreid.

Nieuwe update ‘Snap-Map’

Drie maanden geleden introduceerde Snapchat haar nieuwe update ‘Snap-Map’. Met Snap-Map maakt Snapchat het mogelijk dat gebruikers hun locatie op ieder moment met elkaar kunnen delen. Door middel van kleine avatars op een wereldkaart kun je binnen een oogopslag zien waar al je vrienden zich bevinden. Je locatie wordt telkens bijgewerkt als je van locatie wisselt. Het delen van je locatie met goede vrienden hoeft natuurlijk niet direct gevaarlijk te zijn. Echter blijkt uit eigen onderzoek onder 25 respondenten tussen de 10 en 16 jaar dat zij ook onbekende jongeren toevoegen op Snapchat. Volgens Social mediaonderzoek Newcom (Newcom, 2017) is het aantal gebruikers van Snapchat binnen 1 jaar tijd bijna verdubbeld van 1 miljoen naar 1,9 miljoen. Veel van deze gebruikers zijn jonge kinderen die de gevaren van locatie-diensten nog niet goed kunnen inschatten.

De ontdekkingsfunctie

Naast ‘Snap-Map’ kunnen gebruikers op snapchat ook de functie ‘ontdekken’ gebruiken. Wanneer je dit tabblad aanklikt kun je op grote schaal andere Snapchat kanalen ontdekken, deze kanalen worden gerangschikt op basis van hoeveel mensen hierop klikken. Het probleem van deze functie is dat veel van deze hoogwaardige kanalen seksueel georiënteerde inhoud bevatten. Hoewel in de gebruiksvoorwaarden van Snapchat staat dat dit soort content gefilterd wordt blijkt dit in werkelijkheid anders te zijn. Er wordt veel content geplaatst door populaire kanalen zoals Concentrate, BNN en MTV. Een deel van deze content is ongeschikt voor jonge kinderen, toch geeft Snapchat hen de mogelijkheid om ook deze grove content te bekijken.

Ouders

Snapchat kan veel schade aanbrengen bij kinderen onder de 18 jaar. Omdat “Snaps” verdwijnen zodra je deze opent klagen ouders dat het erg lastig is om te controleren wat hun kind doet. Om deze reden vinden veel tieners dat een “Snap” versturen juist handig is omdat het snel verdwijnt. Omdat er geen logboek wordt bijgehouden denken veel tieners dat de applicatie helemaal veilig is en sturen zij berichten die ze anders niet zo snel zouden versturen. Dit kan dan ook een verleiding zijn voor tieners om sneller online te gaan cyberpesten of aan sexting mee te doen.

Tips

Om de veiligheid voor u of uw kind op Snapchat te waarborgen is het verstandig om een aantal zaken goed door te nemen om zo eventuele risico’s te vermijden. Wanneer je online bent wees dan altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens. Deel bijvoorbeeld nooit wachtwoorden of financiële en medische gegevens. In het geval van Snapchat is het belangrijk om uw kinderen te vertellen nooit aanstootgevende berichten te versturen. Deze kunnen in de toekomst voor problemen zorgen als ze veelvoudig gedeeld worden met andere gebruikers. Om Sexting en cyberpesten te voorkomen is het goed om dit bespreekbaar te maken. Ga met uw naasten in gesprek over de gevaren die er online kunnen ontstaan.

Conclusie

Jongeren zijn weg van de spannende app, ouders enkel wanneer deze op de juiste manier wordt gebruikt. Er zijn weinig regels en er is geen echte manier om te modereren. Bewijzen van ongepast gedrag worden automatisch binnen minder dan 10 seconden weggegooid. Niks wordt opgeslagen en hierdoor kunnen jonge kinderen, die nog niet goed kunnen bepalen wat voor gedrag zij uitvoeren gemakkelijk worden beschadigd door gebruik te maken van Snapchat. Applicaties zoals Snapchat helpen ouders eraan herinneren dat men alert moet zijn op het smartphonegebruik van onze kinderen. Dit om online pesten of sexting te voorkomen.

Dit artikel is geschreven door Sebastiaan Zoet

Written by Fanatiek

De Fanatiek redactie houdt zich achter de schermen bezig met de laatste ontwikkelingen, ludieke berichten en alternatief nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer instagram volgers? Tag dan Singapore!

tattoo verwijderen

Spijt van je tattoo?